bigstock--196045642
Birkman.basislogo

Birkman bij studiekeuze

Sinds enkele jaren begeleid ik naast mijn werk jongeren die ondersteuning zoeken bij hun studiekeuze. Het begon met de dochter van een collega, zij twijfelde tussen Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Zo'n keuze maak je niet zomaar!

Ik merkte al snel dat studenten zorgvuldig en rap alle beschikbare info over een studie tot zich nemen. De cruciale vraag is echter: "Hoe past deze studie bij mij?". Dan is een stukje zelfkennis waarop je durft te vertrouwen wel handig. In die leeftijdsfase ben je dat kompas nog aan het inrichten, laat staan dat je er op durft te varen. En zo ontdekte ik dat juist dat de meerwaarde kan zijn voor studenten. Een waarderend zelf-assesment als houvast over jezelf.

Nog altijd ben ik mijn collega dankbaar dat ik door de vraag van haar dochter heb ik kunnen ontdekken dat ik hiermee iets moois kan betekenen voor jonge mensen. Met plezier maak ik hiervoor ruimte naast mijn reguliere werk. Inmiddels spar ik regelmatig met scholieren en studenten bij de (her-)oriëntatie op hun studie.

Met welke antwoorden kan ik ondersteunen?

  • richtinggevende uitspraken over studierichting vanuit een loopbaan-web o.b.v. jouw profiel
  • onderbouwing van een keuze tussen enkele studies; hoe passen de opties bij jou
Schermafbeelding 2020-05-02 om 15.54.06

Afhankelijk van je nieuwsgierigheid kan ik ook helpen bij:

  • relativeren van het keuzeproces zelf; hoe ga je om met dit soort keuzes en hoe kun je dat voor jezelf goed doorlopen? wat heb je daarbij nodig van je begeleider(s)/ouder(s) en wat kunnen ze beter laten ;)?
  • onderzoeken wat een prettige start is als student; meer colleges of groepswerk, wel of niet direct op kamers, kiezen voor een meer of minder vertrouwde route en do's & don'ts bij zo'n start om lekker in je vel te blijven.
  • een onderbouwde, gevalideerde omschrijving van jezelf in termen van kwaliteiten (en uitdagingen) om te gebruiken bij inschrijving, motivaties en sollicitaties.

Mijn onderwijskundige achtergrond helpt mij bij deze coaching van studenten. Ik onderstreep echter dat ik geen decaan ben en (juist) niet naar het studie-aanbod kijk. Op basis van je profiel kan ik je wel een schets van opties aanreiken en (door-)vragen meegeven over de opties die je in gedachten hebt. Ook onderstreep ik hier direct dat de Birkman voor je 25e niet 'voor het leven' is en dat we werken met wat je in deze fase van jezelf weet.

Voor een studiekeuze-consult inclusief rapport en gesprek (bvk samen met een ouder/begeleider) vraag ik een bijdrage van € 300,=.

Neem persoonlijk contact met me op voor meer info of een afspraak. Ik denk graag met je mee!

Schermafbeelding 2020-05-02 om 15.54.56

Hoe werkt het?
Meld je aan voor een Birkmanconsult. We bespreken je verdere vragen.
Als je aan de slag wilt gaan ontvang je een link voor een rapport via Birkman.nl.
Via deze link kun je online 350 vragen beantwoorden; hiervoor heb je ongeveer 45 minuten nodig. Geef jouw antwoord. Mocht je voorzien dat er woorden tussen staan die je niet direct begrijpt dan kun je vragen of iemand stand by kan zijn om een woord toe te lichten.
Binnen enkele dagen ontvang ik jouw rapport en maken we een afspraak voor een gesprek. Zo'n gesprek bij mij op kantoor - of bij jouw thuis - vraagt 1,5 tot 2 uur de tijd. Ik adviseer je om voor dit gesprek met 2-en te komen.
Na het gesprek is er natuurlijk altijd ruimte nog even te bellen om iets te toetsen of ergens op door te vragen. Bijvoorbeeld als er nieuwe ontwikkelingen of keuzes lijken te ontstaan.

Nieuwsgierig naar jouw Birkman-rapport?

Neem contact op

Voor iedereen in de organisatie een coach op het juiste moment. Lees meer

De Birkman-methode is een oordeelvrij en gevalideerd zelfassesment, ontwikkeld door dr. Roger Birkman (Houston). Lees meer